Perspektive življenja u BiH – tema međunarodne debate za učenike u tuzlanskoj Medresi

Behram-begova medesesa u Tuzli bila je domaćin 22. debate učenika srednjih škola o temi „Perspektive življenja u Bosni i Hercegovini“. U radnom dijelu debate učestvovalo je ukupno 62 učenika iz 16 škola iz naše zemlje, te Srbije i Hrvatske. U završnoj debati najbolji su bili učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ Cazin i Srednje tehničke škole iz Tešnja.

Srednjoškolci su se debatom takmičili u govorništvu na bosanskom i na engleskom jeziku, te u snimanju video spota, a polovina od 62 učenika učesnika debate imalo je ulogu i u njenom netakmičarskom dijelu. Aktuelnom temom „Perspektive življenja u Bosni i Hercegovini“ žele potaknuti mlade da postave ciljeve koje u budućnosti žele ostvariti, kazali su organizatori.

 • Naši gosti iz Zagreba i Novog Pazara također govore o Bosni i Hercegovini. Jer stanje u BiH također se odražava na stanje u BiH. Ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, nego i u Crnoj Gori i na Kosovu i u Makedoniji, svuda gdje Bošnjaci žive, kazao je na svečanom otvaranju Bekir Šabić, profesor odgajatelj u Behram-begovoj mederesi u Tuzli.

Sve zemlje na Balkanu imaju iste probleme. Najizraženiji su migracije. Na toj su činjenici svoje izlaganje zasnovali učenici Medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara, ali su ponudili i određena rješenja.

 • Intelektualci treba da nam pomognu. Treba da svojim idejama pomognu mladima, da povećaju kvalitet života kako ovdje u BiH tako i kod nas u Sandžaku. Pošto je nama tamo gdje živimo ista situacija, kazao je za RTVTK Sead Aličković, učenik Medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara.

U ovoj državi zaista ima perspektive, ali mladi ljudi moraju da se bore za sebe – debatni je stav tima Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog.

 • BiH je definitivno zemlja u kojoj imamo potpunu slobodu govora, oblačenja i tako dalje. Čak i kada je u pitanju hidžab, nasuprot državama u kojima to nema. Glavni problem je što mi kao mladi treba prvo da krenemo od sebe, a onda da budemo svjesni šta nam zemlja ova nudi, kazala je Sumeja Selimović, učenica Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog.

Svaki pojedinac koji živi ovdje ima odgovornost za stanje u Bosni i Hercegovini, kazali su domaćini – takmičari debate iz Behram-begove medrese.

 • Naravno, akcenat je na predstavnicima vlasti ali svako u skladu sa svojim mogućnostima treba da radi da poboljša napredak svoje zemlje i da radi za svoju budućnost i za svoju djecu, pojasnio je stavove svog tima Muhamed Dedić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Onaj ko je rođen u Bosni i Hercegovini jedino će u toj zemlji biti građanin prvog reda i tu ima najviše šanse da ostvari svoj puni potencijal, kao što u svojoj – bilo kojoj drugoj zemlji ima njen građanin – konačni je zajednički stav učesnika 22. debate u organizaciji tuzlanske Behram-begove medrese.

U konačnom poretku uspješnosti rezultati Debate održane u Medresi izgledaju ovako:

Poredak za snimanje video spota:

 1. Srednja tehnička škola Tešanj
 2. Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik
 3. Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko

U takmičenju govorništvo na engleskom jeziku najbolji su:

 1. Selimović Abdulkerim, Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo,
 2. Halilović Esma, Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko
 3. Džaka Sarah, Richmond Park school Tuzla.

U takmičenju govorništvo na bosanskom jeziku najbolji su:

 1. Nurić Harun, Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ Cazin
 2. Dedić Muhamed, Behram-begova medresa u Tuzli
 3. Handžić Adna, Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko

Pročitajte...