U oktobru 2016. godine Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Narodne skupštine entiteta RS dodijelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću. Riječ je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih nacija zvanično dodjeljuje odlikovanje licima koja su pred međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin – genocid, navodi se u peticiji.

Kampanja negiranja genocida ovim činom se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida. Po Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju, te da interveniše u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U zvaničnim reakcijama i izvještajima pred Vijećem sigurnosti UN-a aktuelni visoki predstavnik Inzko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Povodom dodjele povelja ratnim zločincima u NSRS naglasio je da su takve aktivnosti vlasti u RS neprihvatljiva praksa u savremenom svijetu te da nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir.

– S tim u vezi, tražimo od visokog predstavnika da donese zakon o zabrani negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca i poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima.

Pozivamo građane Bosne i Hercegovine i prijatelje diljem svijeta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gdje u svijetu – zaključuje se u peticiji.

Peticija se može potpisao na ovom LINKU.