Petir izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom u BiH

Na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove, a u suradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, 22. ožujka se u Europskom parlamentu raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ispred Europske komisije u razmjeni mišljenja sudjelovao je Georg Ziegler, zamjenik voditelja odjela u Glavnoj upravi za susjedsku politiku u Europskoj komisiji.

Jacques Fradin govorio je kao predstavnik Europske službe za vanjsko djelovanje, dok je ispred NATO-a u raspravi u Europskom parlamentu, u koju se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir, sudjelovao Nicholas Chalons, potpukovnik i vojni pomoćnik savezničkih snaga NATO-a za Europu, priopćeno je iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Zastupnica Petir složila se s govornicima iz Europske komisije, Europske službe za vanjsko djelovanje i NATO saveza, kako je od iznimne važnosti da BiH ostane u fokusu Europske unije kako bi se pomoglo napretku BiH, zadržala cjelovitost i osigurala funkcionalnost države.

U tom se smislu hrvatska zastupnica još jednom se založila i za osiguranje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, smatrajući upravo jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda temeljem i preduvjetom sigurnosti, ali i budućnosti BiH, navodi se u priopćenju.

Govoreći o sigurnosnom aspektu, a referirajući se na podatke koje je iznio Ziegler – da je 188 muškaraca, 61 žena i 81 dijete napustilo BiH te se uputilo u Siriju kako bi sudjelovali u oružanom sukobu, zastupnica Petir istaknula je kako je sigurnosni aspekt iznimno važan, te se posebno osvrnula na djelovanje stranih boraca unutar BiH, što predstavlja, kako je rekla, izravnu prijetnju Republici Hrvatskoj kao susjednoj zemlji.

“Izražavam zabrinutost trenutnom situacijom, posebice stoga što dolazim iz Hrvatske koja kao država članica ima najdužu granicu upravo s BiH i mislim da je svim sudionicima poznato da upravo uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH”, rekla je zastupnica Petir.

Ona je čelnicima europskih institucija postavila pitanje pratili se dotok novca u BiH koji se šalje s ciljem “radikalizacije postojećeg stanovništva”.

Zieger i potpukovnik Chalons odgovorili su zastupnici Petir kako i Europska komisija i NATO savez pokušavaju pratiti tijek novca, no problem je u dostupnosti podataka koje prikupljaju obavještajne službe.

Chalons je istaknuo kako je u tom smislu potrebno povećati kontrolu kada je riječ o nezakonitoj nabavci oružja, a govorio je i o velikom nesrazmjeru u naoružavanju vojnih i policijskih službenika u BiH.

Rekao je kako ga posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj svaki policajac ima automatsko oružje, dok u zemljama Europske unije jedna automatska puška dolazi na sedamnaest do osamnaest policijskih službenika.

“BiH na razini države mora registrirati sve oružje. Do sad je registrirano oko 50 posto, a od tog niti jedno na području Republike Srpske”, rekao je potpukovnik Chalons, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

(RTVTK/FENA) R.G.

Pročitajte...