Pirić: U toku dostava uvjerenja izabranim zvaničnicima

Izrađena su i odštampana uvjerenja (certifikati) o dodjeli mandata svim zvaničnicima izabranim na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

– U kontaktu sa stručnim službama u toku je dostava uvjerenja organima vlasti na čije se nivoe mandati odnose, izjavila je za Fenu glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić.

Napominje da su neki certifikati već dostavljeni, a sama podjela izabranim zvaničnicima, kako kaže, uvijek je dosad praktikovana na konstituirajućim sjednicama.

Pirić podsjeća da je CIK mogao preći na fazu izrade i štampanje certifikata isključivo nakon potvrđivanja i objave izbornih rezultata.

U ovom slučaju, rezultati su potvrđeni 6. novembra, od kada su počeli teći rokovi za konstituiranje postizbornih saziva vlasti.

Predstavnici stranaka koje pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo jučer su kritizirali CIK jer još nije dostavio certifikate izabranim zastupnicima, zbog čega, kako tvrde, nije moguće zakazati ni konstituirajuću sjednicu kantonalne skupštine.

(RTVTK/FENA) D.J.