Planskom imunizacijom do zdravlja

Ne samo u našoj državi, već i u regionu, trend ranijih godina bio je smanjen broj vakcinisane djece. Tome su pogodovale mnoge netačne informacije o štetnosti vakcine. Kroz godine je to dovelo do epidemija morbila naprimjer, bolesti koja je u poznijim godinama iznimno opasna. I u našem kantonu bio je smanjen broj djece uključene u program imunizacije. Kako doznajemo u Zavodu, ta se situacija mijenja nabolje.
Proteklih godina imunizacija djece u Tuzlanskom kantonu nije bila zadovoljavajuća. Na ovogodišnji Svjetski dan imunizacije koji se obilježava u aprilu, pedijatri i epidemiolozi su upozorili da čak četvrtina djece nije podvrgnuta imunizaciji. U Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona provjerili smo kakvo je trenutno stanje.
Slabijoj imunizaciji male djece u najvećem su pogodovali neodgovoran odnos roditelja i negativna kampanja o navodnoj štetnosti vakcina, a što je nauka dokazala kao netačno. Imonolozi i epidemiolozi su i ranije upozorili da se bolesti koje smo nekada smatrali iskorijenjenima mogu spriječiti jedino planskom i sveobuhvatnom imunizacijom. U suprotnom, ukoliko bi virus usljed slabijeg kolektivnog imuniteta ušao u populaciju, svi bi oboljeli. Ono što bi uslijedilo bile bi komplikacije i pune pedijatrijske klinike. Zato roditelji, ako želite dobro svojoj djeci, ne propustite vakcinisati ih.

 

Pročitajte...