Počela akademska godina na Kallosu

Više od 330 brucoša Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli dobilo je danas svoje indekse, a uvodnim predavanjem započelo je njihovo visokoškolsko obrazovanje. Akademska godina je zvanično počela ali upis na ukupno 7 fakulteta Evropskog univerziteta Kallos, još traje.

novinar Azra Mešić

Među brucošima koji su danas dobili svoje studentske indekse je i Elda Joldić, koja će na Kallosu studirati arhitekturu. U Tuzli fakultet arhitekture ima samo ovaj Univerzitet, kaže ona, ali to nije jedini razlog zašto ga je odabrala.

– Mislim da je veoma važno kad dođeš na fakultet da se tvoj glas čuje, da taj fakultet daje priliku da se razvijaš kako profesionalno, tako i karakterno, kaže ova studentica.

Na Kallosu studira blizu 1000 mladih ljudi. Osim dodiplomskog programa ovaj Univerzitet u Brčkom i Tuzli obrazuje studente i za oba postdiplomska ciklusa. U novoj akademskoj godini popunili su plan upisa na studiju zdravstvenih nauka i na studiju forenzike. Veliki je interes za stomatologiju i tehničke nauke, a do kraja upisnog roka očekuju još najmanje stotinu novih studenata na ostalim fakultetima.

– Da li djeca upisala Kallos ili neki drugi univerzitet, nije bitno. Bitno je da se školuju. Pa ako i moraju otići iz ove države, neka odu kao školovani i dobiju bolja primanja, a ne da budu fizički radnici, kaže za RTVTK  prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Kallos.

Kallos je do sada tržište rada plasiralo više od 1200 diplomanata, pravnika, ekonomista, nastavnika, vaspitača, injženjera. Upisni rok u akademsku 2018/2019. trajat će do kraja oktobra.