Počela isplata egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima u TK mlađim od 57 godina

Isplate egzistencijalne novčane naknade za nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina u Tuzlanskom kantonu počele su danas, saznajemo u Vladi Tuzlanskog kantona. Ministarstvu za boračka pitanja, preko boračkih službi pristiglo je više od pet hiljada zahtjeva, a obrađeno je više od dvije hiljade, uz očekivanja da će svi zahtjevi biti obrađeni do kraja godine. Za isplatu egzistencijalne novčane naknade osigurano je 350 hiljada maraka.

Do početka decemra, u trinaest općina odnosno gradova Tuzlanskog kantona, preko boračkih službi pristiglo je 5.447 zahtjeva za novčanu egzistencijanu nakanadu demobilisanim borcima. Obrađeno je njih 2.276 zahtjeva i vraćeno u gradske odnosno općinske službe. U Vladi TK očekuju da će svi zahtjevi biti obrađeni do kraja decembra.

Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, kaže i da Zakonom o demobilisanim borcima Federacije BiH, novčanu naknadu ostvaruju i demobilisani borci stariji od 57 godina preko federalnog ministarstva za pitanja boraca. Sa područja TK to pravo ostvaruje više od 4 hiljade demobilisanih boraca.

 

Pročitajte...