Počela je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, poslanici o javnim nabavkama

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, uslijedit će usvajanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Izmjene i dopune tog zakonskog rješenja potrebne su jer je to jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji te zbog daljnje harmonizacije s direktivama EU.

Na prijedlog Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu danas bi trebala biti razmatrana i tri zakona i to prijedlozi zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, o Visokom sudskom vijeću BiH i o Uredu disciplinskog tužioca.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) predložio je izmjene Krivičnog zakona BiH koje bi trebale regulirati pitanje govora mržnje, nakon što Vijeće ministara BiH nije u roku od 60 dana, što je bio raniji zaključak Predstavničkog doma, dostavilo Prijedlog zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu, koji bi bio usklađen sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, preporukama i konvencijama Vijeća Evrope, pravnom stečevinom Evropske unije i uspješnim praksama zemalja Evropske unije koje su zakonski uredile ovu oblast.

Zbog toga se, navodi predlagač, pristupilo izradi Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, kako bi se bar generalno pokušalo preventivno djelovati na sprečavanje govora mržnje koji je sada u javnom prostoru prisutan više nego ikada ranije”.

Poslanici će, kroz Informaciju Ministarstva sigurnosti, biti upoznati o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2018. i 2019. godini te o stanju u oblasti migracija za 2020. godinu.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH te imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Fena

Pročitajte...