Počela kampanja: “Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor”

Donorska mreža u BiH, zajedno sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, 20. decembra, počela je promotivnu online kampanju promocije donorstva u BiH pod nazivom „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor“! Kampanja će se provoditi putem medija, interneta i društvenih mreža, na način da poznate ličnosti i građani, kreiraju objave ili video klipove kojima podržavaju donorstvo i pozivaju građane da za vrijeme praznika razmisle i daruju nadu pacijentima koji čekaju na organ. Kampanja završava 20. januara naredne godine, a svoj doprinos dali su i novinari naše medijske kuće.

Novinarka: Devleta Brkić

Cilj kampanje „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor“! je da se promoviše i pobudi interes za donorstvo i motivišu građani da razgovaraju o donaciji i transplantaciji organa i da preuzmu donorsku karticu, kako bi nakon moždane smrti donirali organe i spasili živote pacijenata na listama čekanja.

– U proteklim mjesecima svi smo postali svjesni koliko smo nažalost ranjivi i koliko je teško kada je čovjek bolestan, a nije siguran da će lijeka biti. Sasvim dobro možemo razumijeti pacijente kojima su organi zatajili i koji čekaju poziv da bi neko donirao organe kako bi se njihov život spasio. Zato smo pokrenuli ovu Kampanju i pozvali javne ličnosti da kratkim video uradcima promovišu donorstvo, kazala je Adela Čomić, koordinatorica Donorske mreže BiH.

Kampanja je otvorena podrškom redateljice Jasmile Žbanić, koja je i sama nosilac donorske kartice već više od 10 godina. Kampanji su se pridružile i i brojne druge javne ličnosti, javni radnici, ljekari, novinari, ali i obični građani. Iako je još uvijek rano govoriti o rezultatima, broj sugrađana koji su odlučili biti donori raste iz dana u dan.

– Samo za vrijeme nekoliko dana ove kampanje više od 50 kartica je zahtjevano. Obzirom, da zbog pandemije nismo u mogućnosti biti na ulici i ponuditi građanima da direktno potpišu kartice iste šaljemo putem pošte. Nakon što građani na našoj web stranici donorskamreza.com popune kratki zahtjev sa imenom i prezimenom i adresom za slanje kartice, dodala je Čomić.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nedavno je usvojio zakon po kojem će se na vozačku dozvolu upisivati da je vozač saglasan da u slučaju smrti njegovi organi budu donirani. Riječ je o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH. Iz Donorske mreže BiH ističu da ono što se neće promijeniti jeste da entiteski propisi i dalje zahtjevaju da porodica bude ta koja će dati konačnu saglasnot ili je uskratiti.

– To se sad za sad nije promijenilo i neće se mijenjati. U svakom slučaju smatramo inicijativu i usvajanje ovih novih odredbi izuzetno pohvalnim i potrebnim iz razloga što je potrebno da donorstvo izađe iz sfere privatnog i da se javno afirmativno govori o donorstvu, što ono i jeste, kraljni cilj ljudske humanosti, zaključila je Čomić.

Doniranje organa je najplemenitiji čin, jer upravo tako mnogi započinju „novi život“. Svoj doprinos kampanji „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor“! dali su i uposlenici naše medijske kuće.

(RTVTK)