Počela “Ljetna škola matematike i fizike” u Tuzli

Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Udruženjem matematičara Tuzlanskog kantona, Društvom fizičara Tuzlanskog kantona i Federacije BiH organizovala je “Ljetnu školu matematike i fizike”.Cilj je da mladi matematičari i fizičari steknu nova znanja, mogućnost za odlazak na takmičenja i budu spremniji za buduće školovanje.
Učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine, koji su izrazili želju za unaprjeđenjem svojih znanja iz matematike i fizike polaznici su Ljetne škole matematike i fizike koju su organizovali Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli i Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli.
“Drago nam je što ćemo po prvi puta u Tuzli ugostiti učenike na kampmu i nadamo se da će im biti od velike koristi u predstojećim takmičenjima”, kazala je Dina Mehanović Hulusić, prof. matematike u Richmond Park Međunarodnoj školi u Tuzli.
U narednih pet dana predavači će im biti ugledni univerzitetski profesori i takmičari koji su ostvarili zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kažu da im je ovaj kamp dobra prilika i za sticanje novih prijateljstava.
Suorganizatori kampa su Udruženje matematičara Tuzlanskog kantona, Društvo fizičara TK i Federacije BiH. Podršku ovom projektu dalo je i Ministarstvo obrazovanja i nauke i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona.
“Kompetencije iz matematike i fizike predstavljaju jedne od ključnih kompetencija u razvoju učenika, razvoj društva, razvoj nauke i tehnologije uopšte i zato je ovakva škola i ovakve manifestacije od ključnog značaja i za razvoj takvih kompetencija. Ministarstvo daje punu podršku organizatorima i ubuduće će stajati na raspolaganju za ovakve projekte”, izjavio je Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.
“Mi iz pedagoškog zavoda ovu inicijativu pozdravljamo i nadam se da ćemo uvrstiti ovu manifestaciju bar dva puta godišnje. Ovom prilikom im se zahvaljujem ovoj školu na organizaciji ovakvog događaja”, kazao je Hariz Agić, savjetnik za matematiku u PZ TK.Predavanja iz matematike i fizike organizovana su za učenike od šestog razreda osnovne do četrvtog razreda srednje, dok će časove fizike pratitiće učenici od osmog razreda osnovne do četvrtog srednje škole. Ukupno ih je sto pedeset. Od toga njih tridesetjedno nastavu će pratiti online.