Počela Međunarodna konferencija Tuzlanski arhivski dani

Počela je Međunarodna konferencija Tuzlanski arhivski dani. Trajat će dva dana. Učesnici tematiziraju iskustva i pozitivne prakse u radu arhiva tokom pandemijskog vremena. Večeras je u okviru Konferencije promoviran i prvi broj novog časopisa Arhivski pogledi čiji je izdavač Društvo arhivskih zaposlenika TK, koji je ujedno i organizator ovog stručno-edukativnog događaja.

novinar Azra Mešić

Na konferenciji koja je večeras svečano otvorena učestvuju arhivski djelatnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Prezentiraju stručne radove, projekte svojih udruženja i iskustva iz prošle, pandemijske godine kad nisu prestajali da rade, ali su radili u vrlo ogrančenim uslovima.

  • Što se desilo za vrijeme pandemije? Dosta je bilo zatvorenih vrata. Puno je toga prošlo online. Povećavali su se digitalni sadržaji, kaže dr.sci. Vlatka Lemić, voditeljica Sveučilišnog arhiva u Zagrebu.

Nastalo je mnogo novih formi za povezivanje. Digitalizacija je dobila puni smisao. Nastali su programi poput digitalnih učionica i arvihske televizije, kažu arhivski djelatnici.

  • Ovo je prilika da sumiramo iskustva i vidimo gdje smo to u ovim paandemijskim godinama, kazala je Selma Isić, članica Organizacionog odbora Konferencije.

 Dio iskustava nalazi se i u prvom broju časopisa Arhivski pogledi koji je promoviran večeras.

  • To znači da arhivistika dobije neku novu težu, neki novi svijet i pogled. Recimo pogled u svijet umjetne inteligencije, u svijet big data i svijet velikih promjena u arhivistici. Ja mislim da je to vrlo značajna publikacija. Ne samo za Tuzlu i BiH, nego i šire, kaže promotor dr.sci. Miroslav Novak.

U okviru Tuzlanskih arhivskih dana otvorena je i izložba Arhiva USK čije je sjedište u Bihaću. Tema izložbe je 71. godišnjica Cazinske bune.

  • Izložba se sastoji od 11 panoa. Govori o uzrocima, posljedicama, suđenju, deportacijama koje su se desile u Cazinskoj buni, pojasnio je Amel Redžić, autor izložbe.

Radni dio Konferencije nastavlja sutra, predavanjima i diskusijama podijeljenim u dvije tematske sesije –  međunarodnu arhivsku praksu i izazove arhivske službe u vremenu pandemije.