Počela nastava u Tuzlanskom kantonu: Nema odvajanja po grupama

Počela je nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Prvi dan nove školske godine svečano je obilježen u Tuzli gdje su protokolarnim posjetama delegacije Vlade TK i Grada Tuzle dočekale novu generaciju učenika prvih razreda. U dvije osnovne škole premijer, ministri i djelatnici kantonalnog Pedagoškog zavoda podijelili su prvačićima njihove prve setove udžbenika i školskog pribora.

novinar Azra Mešić

Među 50 hiljada učenika koji su danas započeli novu školsku godinu u Tuzlanskom kantonu je u učenica devetog razreda tuzlanske škole „Pazar“ Ajla Smajlović. Radosna je kaže zbog činjenice da razredi više nisu podijeljeni u grupe.

  • Drago nam je što vidimo neka lica koja nismo imali priliku da vidimo. Mi sad kao 9. razred drago nam je što ćemo biti zajedno u zadnjoj školskoj godini osnovne škole, tako da eto radujemo se tome, kaže Ajla za TK televiziju.

Ajlina škola na Pazaru dočekala je i 43 nova učenika, prvačića. Bit će raspoređeni u dva odjeljenja.

  • Prelijepa mi je ova škola jer ima puno puno djece. I mogu učiti i dobre učiteljice i dobra djeca su sve u ovoj školi, kaže Elma Imamović, sada učenica 1. razreda.

Svi su za početak dobili instrukcije o tome kako se treba ponašati u školi, s naglaskom na higijensko-epidemiološke mjere.

  • Distanca između djece i uposlenika je smanjena sa dva metra na metar. Temperaturne liste su i ove školske godine obavezne. Dezinfekcija ruku prilikom ulaza. Maske su obavezne za odrasle i djecu do 11 godina starosti, pojašnjava Emina Halilčević, vd. direktorica tuzlanske OŠ „Pazar“.

Svi učenici u dobi do 4. razreda dobili su komplete udžbenika koje je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona, a pakete školskog pribora i opreme za tuzlanske prvačiće osigurao je Grad Tuzla.

  • Važno je bilo da djeci damo podršku. Vlada Kantona će u udžbenicima, mi u sportskoj i drugoj opremi. Sve ono da im ovo bude sretan dan i da sa optimizmom krenu u školovanje, kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Premijer Tuzlanskog kantona, ministri i direktor Pedagoškog zavoda uručili su udžbenike i osnovcima škole KŠC „Sveti Franjo“.

  • Tako da su i naši učenici dobili besplatne udžbenike iako nam nije osnivač Skupština Tuzlanskog kantona. Međutim, ona je izglasala javni interes, za obje naše škole, i Osnovnu i Gimnaziju, pojašnjava Žana Altumbabić, direktorica OŠ KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla.

U interesu škola je i da na temelju saradnje s obrazovnim vlastima obezbijede boravak djece na nastavi i vannastavnim aktivnostima, slažu se prosvjetni radnici.

  • Ove godine ne kreću samo prvačići u školu i upoznaju se. Ove godine i cijela genercija drugih razreda imaju isto tako radostan dan jer se vidi prvi put svi zajedno u školskim klupama, pojašnjava Sanja Tomić, učiteljica u ovoj školi ukazujući na činjenicu da su djeca bila razdvojena tokom cijele prošle školske godine.

Higijena će biti prva mjera predostrožnosti da se ne mijenja način izvođenja nastave.

  • Već ranije su nabavljene dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, sredstava za čišćenje i sapuni. Škole su spremne i nadajmo se povoljnoj epidemiološkoj situaciji da se djeca zadrže što je moguće više u školskim klupama, kazao je ovom prilikom Elvis Braković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

U školskim klupama su konačno svi osnovci i srednjoškolci Tuzlanskog kantona. U međuvremenu su riješeni problemi u školama u Sapni zbog nestašice vode i u Banovići Selu gdje će učenici privremeno pohađati nastavu u drugim školskim objektima dok se ne dovrši izgradnja nove školske zgrade u Selu.