Počela sjednica Dom naroda PSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas ranije prekinutu sjednicu, a prema utvrđenom dnevnom redu razmatrat će zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Sjednica Doma naroda državnog parlamenta nije mogla biti održana 26. aprila zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovala tri od ukupno pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda, a kvorum čini devet delegata – po tri iz sva tri kluba.

Dom naroda je na jednoj od ranijih sjednica zaključio da se zaduže Centralna izborna komisija BiH, Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agencija za javne nabavke BiH, da dostave mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Dom naroda će danas razmatrati i zahtjev delegata Halida Genjca da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Delegati će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH koji su predložili delegati: Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj, a bit će razmatrano i nekoliko zakonskih prijedloga u prvom čitanju.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

S ranije predloženog dnevnog reda skinut je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica.