Počeli izbori u Njemačkoj – 60,4 miliona glasača ima pravo glasa

Jutros su u osam sati, u Njemačkoj, otvorena birališta na kojima glasači biraju 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga. Glasanje će trajati do 18 sati. 

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača. Na ovim izborima birači imaju mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država. Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Na ovim izborima oko 2,8 miliona birača glasat će po prvi put. Od ukupnog broja glasača 31,2 miliona čine žene, a 29,2 miliona muškarci. Također, 21,3 posto glasača su stariji od 70 godina, a stopa glasača mlađih od 30 godina je 14,4 posto.

Procjenjuje se da će se broj ljudi koji glasaju poštom ove godine povećati, a oko 40 posto glasača moglo bi iskoristiti takvu mogućnost.

Za poziciju kancelara utrkuju se predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock. Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je na ovoj poziciji već 16 godina, nije se ponovno kandidovala.