Počeli pregovori o budućoj koalicionoj vladi Njemačke: Za stol prvi sjeli CDU/CSU i FDP

– Na čelu s kancelarkom Merkel, delegacija CDU/CSU-a danas će se sastati i s liderima Zelenih, a pregovori će biti nastavljeni i u narednim danima

BERLIN (AA) – U Njemačkoj su danas službeno započeli pregovori o formiranju buduće koalicione vlade, a lideri vladajućeg kršćanskog bloka CDU/CSU prvo su se sastali sa čelnicima liberalne Slobodne demokratske partije (FDP), javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćanske demokratske partije (CDU), Angela Merkel i njen saveznik i predsjednik Kršćanske socijalne partije (SCU) Horst Seehofer sastali su se u Berlinu sa Christianom Lindnerom, liderom FDP liberala.

Sastanak je održan u zgradu Parlamentarische Gesellchaft koja se nalazi tik uz Bundestag, a po izlasku s novinarima prvi obratio sekretar CDU-a, Peter Tauber, koji je kazao da je sastanak bio konstruktivan i da je zadržana pozitivna atmosfera.

Sekretar FDP-a, Nicola Beer, također je konstruktivnim ocijenila današnje razgovore te je dodala da je to bio pozitivan prvi korak.

“Zadovoljni smo početkom pregovora. Razgovori su vođeni uz uzajamno razumijevanje”, kazao je generalni sekretar CSU-a, Andreas Scheuer, te dodao da će današnji sastanak delegacije CDU/CSU s liderima partije Zeleni biti znatno teži.

Nakon što danas održe prve sastanke sa čelnicima konzervativnog bloka CDU/CSU, čelnici liberalnog FDP-a i Zelenih su najavila da će sutra održati odvojeni sastanak na kojem će međusobno razmijeniti mišljenja o nastavku pregovora.

Za petak je najavljen zajednički sastanak na kojem će učestvovati čelnici vladajućeg CDU/CSU-a i opozicionog FDP-a i Zelenih.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra, a CDU i CSU su osvojili 32,9 posto glasova i dobili mandat za sastav nove vlade. Njihov dosadašnji koalicioni partner, Socijaldemokratska partija (SPD), osvojio je 20,5 posto glasova i najavio odlazak u opoziciju. Merkel je ranije kazala da ne želi koalirati s radikalnodesničarskom Alternativom za Njemačku (AfD), koja je osvojila 12,6 posto glasova te joj preostaje da koalicioni sporazum dogovori s liberalima FDP-a i pokretom Zelenih koji su osvojili deset i devet posto glasova.

Pročitajte...