Počelo deminiranje na lokalitetu Vis na području Kalesije

Predstavnici Općine Kalesija danas su zajedno s predstavnicima Oružanih snaga BiH i BH MAC-a otvorili radilište na deminiranju Visa. Riječ je o površini od 2.380.837 m2, a deminiranje će trajati do kraja septembra ove godine.

Otvaranju radilišta na deminiranju Visa prisustvovali su među ostalim načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, savjetnik Fikret Suljkanović, šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazim Halilović i koordinator za deminiranje pri CZ Fikret Križevac.

– Deminiranje Visa će značiti sigurnost za naše građane, ali nam isto tako pruža mogućnost da ovdje napravimo izletište jer ćemo nakon deminiranja znati da je područje sigurno – rekao je općinski načelnik Sead Džafić koji je obećao građanima da će deminiranje Visa biti urađeno u ovoj godini.

Šef regionalnog ureda BH MAC-a u Tuzli Irfan Pehlić je kazao da se radi o velikom radilištu, te da će se operativni planovi mijenjati iz dana u dan s obzirom da niko u to područje nije ušao od završetka rata.

Također, zbog specifičnosti terena radit će se ručno i mašinsko čišćenje, a deminerske radove izvode pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Načelnik Džafić je kazao da će Općina Kalesija sve uraditi što je u mogućnosti kako bi deminerima pomogla u ovom zadatku, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.