Počelo eksterno testiranje srednjoškolaca u Tuzlanskom kantonu

Nakon što je uspješno završeno eksterno testiranje maturanata osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu jutros je počela i eksterna matura za učenike završnih razreda gimnazija, tehničkih i umjetničke srednje škole.

2607 maturanata, koliko ih se prijavilo za testiranje, jutros je radilo Integralni test, a testiranje iz pojedinih predmeta bit će obavljeno u tri termina u junu ove godine.

“Što se tiče gimnazija to je integralni test, prvi izborni i drugi izborni predmet. A što se tiče srednjih tehničkih škola to je današnji integralni test koji se sastoji iz b/h/s jezika, stranog jezika i matematike, a druga dva dana su znači prvi i drugi predmet u funkciji struke. Znači predmeti relevantni za struku u kojoj učenici završavaju svoje srednje obrazovanje” kaže Zlatko Ibrišimović, stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Ova generacija učenika svoje je srednjoškolsko obrazovanje privela kraju u vrlo teškim okolnostima, obilježenim pandemijom. Ipak, svi su imali jednake uslove za pripremu i polaganje maturskog ispita.

“Rezultati mature će se ove godine vrednovati prilikom upisa na univerzitete i to je veoma bitna stavka, da nagradimo sve one učenike koji su tokom cijelog svog školovanja vrijedno učili. Da bismo mogli iskoristiti  te rezultate, nama obrazovnim vlastima, Pedagoškom zavodu i svim ostalima, ovi rezultati mature će dati smjernice, dat će neku vrstu dijagnoze na kojem nivou se nalazi naše obrazovanje, da bismo znali u kojem pravcu djelovati, kako poboljšati sve ono što smo tokom ove i prošle godine izgubili” ističe Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona.

“Matura će se vrednovati prema Pravilniku koji je usvojio Senat Univerziteta u Tuzli i to će biti jedan od kriterija za upis pored naravno, obaveznog prijemnog ispita i što je jako važno uspjeha svih naših brucoša u srednjoj školi” kaže profesorica Nihada Delibegović-Džanić, predsjednica Glavne maturalne komisije i dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Nakon što je prije 17 godina eksterno testiranje počelo u općim gimnazijama prvi put ove godine eksterno testiranje provodi se i za učenike tehničkih i umjetničke škole. U jednoj od najvećih srednjih škola u Tuzlanskom kantonu Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli vjeruju da će njihovi maturanti pokazati dobre rezultate.

“Medicinska škola je u prethodnim godinama imala iskustvo, doduše u formi eksperimentalne škole. Mi smo u saradnji s Pedagoškim zavodom i Ministarstvom obrazovanja i nauke, provodili probe eksternih matura i tada smo ostvarili dobre rezultate, tako da imamo iskustvo u ovome što se danas dešava” ističe Mirnes Avdić vršilac dužnosti direktora Srednje medicinske škole u Tuzli.

Ispiti iz pojedinačnih predmeta, u okviru ovogodišnjeg eksternog testiranja srednjoškolaca, bit će održani 7. 9. i 11. juna ove godine.