Počelo obilježavanje Dječije nedjelje u TK

Počelo je obilježavanje Dječije nedjelje u Tuzlanskom kantonu. Dramskim igrokazom i radionicom u Centru za djecu s višestrukim smetnjama ”Koraci nade” u Tuzli otvoren je zvanično niz aktivnosti kojima će se od 1. do 7. oktobra u udruženjima i ustanovama na području Kantona djeca i odrasli družiti namjenski, kako bi promovirali prava, jednakost i jačali odgovornost svih nas u odnsu na poštivanje prava djece.

novinar Azra Mešić

Centralna informativna emisija lokalne televizije koja se zove Tuzlanska so, bila je temelj satirične predstave korisnika centra ”Koraci nade”.

– Izvještavamo o događajima u državi. Ima tu malo istine, malo humora i sve to smo pomiješali i ispalo je jedan humoristički tekst, kaže za RTVTK Elmedin Mujić, glumac u predstavi u ulozi voditelja dnevnika.

Voditelja dnevnika gledali su njegovi prijetelji iz drugog razreda Srednje mašinske škole, a svi su zajedno učestvovali u inkluzivnoj kreativnoj radionici. Ovaj edukacijsko-rehabilitacijski Centar radi već 24 godine i ima 187 korisnika s područja cijelog Tuzlanskog kantona. Ovdje imaju i individualne i grupne rehabilitacijske tretmane.

– Pored različitih stručnjaka koji te tretmane rade, mi nastojimo da kroz različite interaktivne radionice inkluzivne, sa osnovnim i srednjim školama rušimo barijere prema ovoj djeci i stvaramo ravnopravne mogućnosti za njihov rast i razvoj, kaže Jasmina Krivošija, kordinatorica Centra ”Koraci nade”.

Dječija nedjelja u Koracima nade dio je projekta Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona koji osim aktivnosti u toku nedjelje ima i drugu stranu, finansijsku.

– Jedan od ciljeva jeste poticanje privrednih društava pranih lica, da izvrše svoju obavezu uplate doprinosa za ovu namjenu , u skladu sa zakonskom regulativom, kaže Edin Šestan, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politku i povratak TK.

Za dječiju nedjelju će se na području cijele Federacije BiH tokom oktobra prikupljati novac od prodaje voznih karata, poštanskog prometa, od prodatih ulaznica za kulturne i sportske manifestacije i prodaje nosača zvuka i slike i to u iznosu od jedan odsto od zarade. Ministarstvo  će u skladu s programom i kriterijima rasporediti novac organizacijama i organizatorima manifestacija koje su se prijavile na konkurs tokom aprila ove godine.  Radionice poput ove održavat će se sve do 7. oktobra kad Dječija nedjelja zvanično završava.