Počelo testiranje vozača GIPS-a na koronavirus

Federalni krizni štab donio je odluku kojom se od 15. maja dozvoljava uspostava linijskog i vanlinijskog prevoza putnika. Gradski i prigradski saobraćaj ponovo bi trebao početi sa radom uz pooštrenije mjere prilikom transporta putnika. Na vozilima, peronima i stanicama mora biti postavljena obavijest o higijenskim mjerama  i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu. Svi vozači morat će obaviti testiranja na koronavirus, kako bi nesmetano mogli obavljati svoj posao.

Autor: Dino Dropić

Nošenje maski, redovna dezinfekcija ruku, vozačkog mjesta, kao i izbjegavanje bliskih kontakata s putnicima samo su neke od mjera kojih se svi vozači moraju pridržavati.  Postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika, dodatna je zaštita. Međutim, da bi vozači počeli sa radom, neophodno je  testiranje na koronavirus.  Testiranja su počela danas, a vršit će se u iduća 4 dana.

 “Danas znači radimo testiranje vozača na području Tuzlanskog kantona. Testovi koji mi radimo, radi se bris nazofaringsa. Metoda je bezbolna. Prolazi se dublje kroz nosnu šupljinu, gdje se kružnim pokretima radi obris. Vadi se stavlja se u transport nakon završenog testiranja šalje se na mikrobiološki labaratorij UKC-a u Tuzli. Testiranja ćemo raditi 4 dana po 100 vozača radimo dnevno”, rekla je Amila Šišić dipl. zdravstveni tehničar.

 Kako bi sačuvali trenutnu epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu, pored vozača, mjera se trebaju pridržavati i putnici.  Potrebno je ograničiti kapacitet sjedećih mjesta kako bi se ispoštovala socijalna distanca od 2 metra. Preporučuje se izbjegavanje korištenja rukohvata, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. U skladu sa naredbama Federalnog kriznog štaba svi putnici prilikom vožnje moraju imati zaštitne maske.

Pročitajte...