Počeo Samit lidera EU-a: EU neće posredovati između Katalonije i Španije

– Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je izjavio da Evropska unija (EU) neće posredovati u rješavanju političke krize između vlasti u Kataloniji i Vlade Španije

BRISEL (AA) – Predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk je izjavio da Evropska unija (EU) neće posredovati u rješavanju političke krize između vlasti u Kataloniji i Vlade Španije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema potrebe da se krije kako je situacija u Španiji zabrinjavajuća, ali moja pozicija, kao i pozicije Evropskog vijeća i zemalja članica u vezi s ovim pitanjem vrlo su jasne. Ne postoji nikakav manevarski prostor za ovakav oblik medijacije, međunarodne inicijative ili nekog drugog oblika djelovanja”, rekao je Tusk novinarima nakon prvog zasjedanja na Samitu lidera EU-a u Briselu.

Naglasio je da politička situacija u Španiji nije na dnevnom redu institucija EU-a.

Istakao je kako je danas razgovarano i o zaustavljanju protoka izbjeglica preko Mediteranskog mora u Italiju, napominjući da su u tom kontekstu donijeli odluku da zemljama Sjeverne Afrike pruže finansijsku pomoć.

Konferenciji za medije je prisustvovao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Podsjećamo, u Briselu je u četvrtak počeo dvodnevni samit evropskih lidera koji će razgovarati o brojnim temama kao što su migracije, Brexit, funkcionalnost EU-a i međunarodna politika s posebnim osvrtom na Sjevernu Koreju.

Očekuje se da će tokom Samita biti riječi i o boljoj i efikasnijoj komunikaciji mežu državama članicama EU-a.

Pročitajte...