Počeo sastanak predstavnika političkih stranaka s Venecijanskom komisijom

Sastanak predstavnika političkih stranaka u BiH s predstavnicima Venecijanske komisije o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH počeo je danas popodne u Sarajevu.

Na sastanak su došli predstavnici SDA, HDZBiH, SDPBiH, Demokratske fronte (DF) i SBBBiH.

Jučer je iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu najavljeno da će Venecijanska komisija prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora, u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije BiH.

Navedeno je da će, kao što su dogovorile političke partije u Federaciji BiH, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija prisustvovati tim sastancima.

Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka u Federaciji BiH početkom maja, na posljednjem u nizu sastanaka kojem su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, nisu uspjeli približiti stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali su se suglasili da u ovo pitanje treba da se uključe eksperti Venecijanske komisije koji neće nametati rješenja već dati mišljenje o dosad iznesenim prijedlozima.

Članovi Venecijanske komisije, kao savjetodavnog tijela Vijeća Evrope za pravna i ustavna pitanja, trebali bi se sastati s predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija, kao i političkih stranaka u BiH.

Danas popodne počeo je zajednički sastanak u zgradi EU s predstavnicima političkih stranaka, a kako prenose pojedini mediji, za sutra je planiran njihov razgovor s predsjednicom Centralne izborne komisije Irenom Hadžiabdić, političkim strankama iz RS-a, kao i s političkim strankama s hrvatskim i bošnjačkim predznakom.

U četvrtak bi trebao uslijediti još jedan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije s predstavnicima svih političkih stranaka. Predviđen je i razgovor sa Zvonkom Mijanom, sekretarom Ustavnog suda BiH. Bit će upriličen i susret sa Kolegijumom Parlamentarne skupštine BiH – prenijeli su pojedini mediji.

Pročitajte...