Počinje implementacija projekta ‘Muzički dijalog za 10’

Muzička akademija u Sarajevu, u cilju  podizanja svjesnosti i zastupljenosti klasične muzike u lokalnim zajednicama i komunikacije umjetnika sa publikom, osmislila je projekt „Muzički dijalog za 10“.

Ovaj projekt je podržan od platforme „Dijalog za budućnost“, zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, a  sastoji se  iz devet cjelodnevnih posjeta devet bh. gradova i to: Tuzli (21. februar), Bijeljini (22. februar), Brčkom (22. februar), Doboju (27. februar), Banjoj Luci (28. februar), Travniku (4. mart), Bugojnu (4. mart), Trebinju (8. mart) i Mostaru (9. mart). Svečana završnica projekta će niti održana 20. maja u Sarajevu.

Na danas održanoj pres-konferenciji o projektu „Dijalog za 10“ govorili su dekan Muzičke akademije Senad Kazić, kordinatorica projekta Renata Gojak, te profesori i asistenti sa Akademije Belma Šarančić-Nahodović, Dino Rešidbegović i Hanan Hadžajlić.

Dekan Kazić je istakao da je Muzička akademija  obrazovna ustanova koja postoji 64 godine , te  da su u ovoj instituciji  “studirali i predavali  iz svih krajeva BiH pa i inostranstva”. Ta otvorenost i misija Akademije, smatra Kazić,  samo se nastavlja kroz „Dijalog za budućnost“ i promociju muzike.

Renata Gojak iz UNICEF-a istakla je da su se oko ovog projekta ujedinili  UNICEF, UNESCO i UNDP, a da je finansiran  od Fonda za izgradnju mira.

Ona je istakla značaj povezivanja te naglasila da je riječ o  projektu koji  uključuje kako  institucije  tako i pojedince.

Belma Šarančić-Nahodović je objasnila da će  profesori i saradnici  Muzičke akademije posjetiti  devet  gradova u kojima će održati javne tribine, predavanja, koncerte.

Na završnici projekta u Sarajevu planiran je koncert na kojem će nastupiti učesnici masterclassa iz navedenih bh. gradova, premijerno izvodeći djela posebno pisana za ovaj koncert od  kompozitora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Kompozicija za završni koncert  biće djelo Dine Rešidbegovića i Hanan Hadžajlić. Mladi kompozitori istakli su također značaj povezivanja, umjetnosti .

Hadžajlić je istakla da je riječ o djelu koje u sebi nosi interakciju, jedinstvo, povezanost…

(RTVTK/FENA) D.V.