Počinje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktu

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktu, u prostorijama Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla danas je održana konferencija za medije. Istaknuto je da se ove godine aktivnosti organizuju pod sloganom „Sedmica sjećanja i podrške žrtvama torture“. Žrtve ratne torture u Bosni i Hercegovini kroz godine agresije na našu zemlju doživjele su brojna traumatska iskustva, a posljedice će, nažalost, sa sobom nositi do kraja života.

Najteže traumatsko ratno iskustvo predstavlja silovanje žena, a preživjele žrtve trajno su povezane sa strahom od smrti. Većina ih danas živi u tišini i na margini društva. Među njima je i Mirsada Tursunović koja je danas na čelu udruženja “Naš glas”. Mirsada je sa 18 godina morala da napusti rodni Zvornik, a tada je doživjela i najteže traume koji su obilježili njen život. Kako kaže, tada je izgubila čast i dostojanstvo žene…

– Dugo godina mi je trebalo da dobijem svoj glas, sada kada ga imam neću više ćutati. Dokle god smo žive naše priče neše prestajati. Moramo opominjati, moramo se sjećati, moramo njegovati kulturu sjećanj, ako ne zbog nas, onda zbog generacija koje dolaze – ističe Tursunović.

Sa žrtvama ratne torture u Bosni i Hercegovini radi tuzlanski Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive žene kroz koji je do danas prošlo 20.000 osoba. Međutim, broj žrtava ratne torture u našoj zemlji je znatno veći te se prema dostupnim podacima kreće i do 50.000. Centru za terapiju i rehabilitaciju Vive žene žrtve torture se uglavnom javljaju kada su u krizi,a okidač može biti bilo koja društvena kriza, koja bi žrtvama mogla biti podsjetnik na traume koje su preživjele.

– Živimo u BiH. I uvijek imamo nekih kriznih situacija. One imaju strah da će ponovo biti rat i naši se korisnici vraćaju u situaciju gdje su bili, emotivno – napominje Augustina Rahmanović, psihotarapeutkinja U.G. “Vive Žene” Tuzla.

Mnoge žene, koje su bile žrtve ratnog zločina silovanje, o tome neće ni pričati zbog prirode same traume, stigme u društvu i slično. Ono predstavlja jedno od najtežih traumatskih iskustava za žene koje su ga preživjele.

– Kroz obilježavanje ovih važnih datuma mi kao organizacija, ali i kao pojedinci želimo vjerovati u snagu u ljubav mladih budućih generacija. Da će svoje staze sijati dobrotom, a da će nam tortura koja se dešavala u prošlosti biti podsjetnik da se više nikada i nikome ne desi ovakvo zlo – dodaje Amra Muradbegović, psihotarapeutkinja U.G. “Vive Žene” Tuzla.

Podsjećamo, Međunarodni sud u Hagu podigao je optužnice protiv više od sedamdeset osoba, a skoro trideset lica je osuđeno za zločine koji uključuju seksualno zlostavljanje i silovanje. Ipak, većina onih koji su činila ovakva djela nikada nije odgovarala. Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se 26. juna, a Centar za terapiju i rehabilitaciju “Vive žene” Tuzla će realizovati niz aktivnosti tim povodom.

Pročitajte...