Podaci Porezne uprave: Evidentan rast broja zaposlenih u FBiH

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine prema podacima s kraja mjeseca maja iznosi 523.768, podaci su Porezne uprave FBiH. U odnosu na prethodni posmatrani period iz mjeseca aprila primjetan je trend rasta zaposlenosti. I u Tuzlanskom kantonu povećan je broj zaposlenih osoba. Prema podacima Porezne uprave krajem januara u našem kantonu bilo je zaposleno oko 100.200 osoba, dok je trenutno zaposoleno oko 101.500 osoba.

Novinarka: Devleta Brkić

Pandemija je usporila ali nije zaustavila rast broja zaposlenih na području Tuzlanskog kantona. Prema podacima iz Porezne uprave Federacije BiH broj zaspolenih u našem kantonu u periodu od januara do maja porastao je za oko 1.300 osoba.

– Prema kretanju na našoj evidenciji primjećen je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba. Na početku godine odnosno krajem januara na našoj evidenciji Službe za zapošljavanje bilo je oko 77.200 osoba, dok ih je prema posljednjim statsističkim podacima od kraja maja 72.500, kazala nam je Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Kako ističe Makul krajem svakog mjeseca primjetan pad broja nezaposlenih. Nezaposlene osobe odjavljuju se najčešće radi zaključivanja ugovora za sezonske poslove ili ugovora na određeno, tako da je dodaje, prisutna stalna cirkulacija na evidenciji Službe za zapošljavanje.

– Imamo periode kada zaista imamo veliki broj registrovanih nezaposlenih, to je svakako u ljetnom periodu kada svi iz obrazovnog sistema dolaze na našu evidencuju, zatim učenici koji ne namjeravaju nastaviti redovno školovanje, ali i profesori kojima je ugovor na određeno vrijeme dolaze nama. Tako da smo u 2020. godini u augustu imali najveći broj registrovanih nezaposlenih osoba negdje oko 80.000, dodala je Makul.

Iza Službe za zapošljavanje TK je jedna teška godina. Najveći broj otpuštanja radnika zabilježen je na početku pandemije. Uzimajući u obzir negativne posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila na našu privredu, konstantan rast broja zaposlenih uliva optimizam.

(RTVTK)