Podgorica blokirana: Policija ne dozvoljava proteste protivnika zakona o slobodi vjeroispovijesti

Podgorica, Crna Gora - 26. decembar 2019:Policija je jutros zatvorila za saobraćaj ulice u centru Podgorice kako bi spriječila najavljene proteste Demokratskog fronta (DF). ( Miloš Vujovic - Anadolu Agency )
– Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o zakonu o slobodi vjeroispovjesti, čijem se usvajanju protive čelnici SPC-a

PODGORICA (AA) – Uprava policije Crne Gore pozvala je građane da ne dolaze danas pred Skupštinu Crne Gore i poručila da neće dozvoliti okupljanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je jutros zatvorila za saobraćaj ulice u centru Podgorice kako bi spriječila najavljene proteste Demokratskog fronta (DF). Čelnici tog političkog saveza su u srijedu navečer putem društvenih mreža pozvali građane da se danas okupe ispred zgrade parlamenta, kako ne bi dozvolili usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore, poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vjernici, koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori,da će braniti svoje svetinje, budu pred Skupštinom Crne Gore u 11 časova i izraze protest protiv usvajanja sramnog zakona koji atakuje na našu Crkvu”, naveli su iz Demokratskog fronta.

Iz Uprave policije je nakon toga poručeno da neće dozvoliti okupljanja. jer nisu prijavljena u zakonskom roku. Oni su pozvali građane da ne dolaze pred skupštinu i da doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

„Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata. a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbjednosti svih građana”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o zakonu o slobodi vjeroispovjesti, čijem se usvajanju protive čelnici SPC-a. Sveštenstvo SPC-a je u utorak održalo protest ispred zgrade parlamenta u Podgorici i pozvalo poslanike da ne glasaju za zakon. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nakon toga isti zahtjev ponovio u pismu koje je poslao poslanicima, premijeru Dušku Markoviću, članovima Vlade i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

SPC i dio javnosti protive se odredbi zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.