Podgorica: Usvojen sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore će glasati za zakon o slobodi vjeroispovjesti nakon što je policija iz plenarne sale na silu izvela poslanike Demokratskog fronta (DF). Na fotografiji: Premijer Crne Gore Duško Marković izlazi iz skupštinske sale ( Miloš Vujovic - Anadolu Agency )
– Zakon je usvojen nakon kraće pauze tokom koje su pripadnici obezbjeđenja provjeravali da li je plenarna sala sigurna

PODGORICA (AA) – Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon što je policija iz plenarne sale na silu izvela poslanike Demokratskog fronta (DF), javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon je usvojen nakon kraće pauze tokom koje su pripadnici skupštinskog obezbjeđenja provjeravali da li je plenarna sala sigurna.

Prethodno je u plenarnoj sali došlo do incidenta zbog kojeg su pripadnici obezbjeđenja na silu izveli poslanike Demokratskog fronta iz sale. Oni su prije toga pokušali da spriječe glasanje, bacajući petardu u salu.

Za zakon su glasali poslanici vladajuće koalicije i Socijaldemokratske partije dok su poslanici ostatka opozicije bili van sale. Parlament je prethodno odbio 120 amandmana Demokratskog fronta.

Podgorica: Nemiri u Parlamentu
– Nakon što je Vlada odbila tri amandmana, DF poslanici tog političkog saveza bacili su petardu u salu nakon čega su unutra ušli pripadnici obezbjeđenja

PODGORICA (AA) – Skupština Crne Gore će glasati za zakon o slobodi vjeroispovjesti nakon što je policija iz plenarne sale na silu izvela poslanike Demokratskog fronta (DF), javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Vlada odbila tri amandmana, DF poslanici tog političkog saveza bacili su petardu u salu nakon čega su unutra ušli pripadnici obezbjeđenja.

Tada je došlo do verbalnog sukoba s predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem i pokušaja fizičkog obračuna s pojedinim poslanicima.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pogođen je flašom u glavu, dok je poslanik DF-a Milun Zogović gađao predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Poslanici su potom sprovedeni u Centar bezbjednosti Podgorica.

Branović je nakon toga kazao da je Vlada pokazala želju za kompromisom i osudio incident u parlamentu.

On je kazao da je Crna Gora organizovana država i da se blokiraju njene institucije.

“Odgovornost treba da snose oni koji su pravili takve scene. Država je pokazala da može da bude strpljiva, ali odlučna”, kazao je on.