Podignuta optužnica protiv dva državljanina Afganistana zbog krijumčarenja migranata

Optuženi se terete da su organizirali i realizirali krijumčarenje veće skupine migranata, čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, u blizini Zvornika. Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Kamran Zakhil, rođen u Kabulu, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru i  Darwish Zainullah, rođen u Jala Abat, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, omogućili i osobno sudjelovali u krijumčarenju veće skupine ilegalnih migranata, iz Republike Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su optuženi, postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o borbi protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što su dana 23.04. ove godine, na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, u vrijeme smanjene vidljivosti u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem skupinu od 11 ilegalnih migranata, sa područja Srbije u BiH, nakon čega su od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, otkriveni i lišeni slobode.

U skupini ilegalnih migranata, bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost krijumčarenih osoba, omogučivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Pročitajte...