Podignuta optužnica protiv inspektora SIPA-e za zloupotrebu položaja i iznude

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Darka Marčetića, rođenog 1974. godine u Prijedoru, uposlenog kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjeljenju SIPA-e, RK Banja Luka i Adnana Aličića, zv.“Ado“, rođenog 1979. godine u Ključu.

Optuženi se terete da su stupili u kontakt s osobama s područja Ključa od kojih su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi posredovali u vezi s pošiljkom iz inostranstva, koja je sadržavala nedozvoljene supstance, a koja je upućena navedenim osobama.

Također, terete se da su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi pružali navodnu zaštitu navedenim osobama od krivičnog gonjenja, zloupotrebom i predstavljanjem ličnih podataka i slika navedenih osoba koje je optuženi Marčetić pribavio nezakonitim pristupanjem bazi ličnih podataka IDDEA BiH.

Tokom istrage evidentirano je sastajanje optuženih u dva navrata s navedenim osobama te preuzimanje novca u ukupnom iznosu od 3.500 eura.

Marčetić se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti,iznude i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka, a Aličić za pomaganje u izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivičnog djela iznude.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte...