Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid u Srebrenici

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača zvanog „Tomo“, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUPRS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, optuženi Kovač, kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u  počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog pothvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat  ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u  Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J.Č.