Podjela obroka na Lipi redovna, počelo i opremanje vojnih šatora

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) i danas su podijelili obroke za više od 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća.

-Nastavljamo s podjelom dva dnevna obroka. Kao prvi današnji obrok podijelili smo kuhana jaja, konzervu ribe, topli čaj, narandže i pet litara vode. Situacija je definitivno malo bolja, zahvaljujući Službi za poslove sa strancima BiH i našim policijskim službenicima, koji su ovdje napokon uspostavili neki red. Moram spomenuti i značajnu pomoć nevladinih i humanitarnih organizacija, a nadam se da će i šatori ubrzo biti spremni – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti i izbjeglice posljednjih dana su malo mirniji, ali i dalje u željnom iščekivanju adekvatnijeg smještaja i životnog prostora.

-Strpljivo čekamo, jer sada imamo dva dnevna obroka. Ljudi nas češće posjećuju i malo više misle o nama. Zaista se nadamo da će se sve što su nam obećali, ubrzo i ostvariti – kazao je Muhamed iz Afganistana.

Počelo je i pripremanje parcele, odnosno šatora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za privremeni smještaj ovih ljudi, do završetka građevinskih radova u samom kampu.

Jučer su stigli kreveti i madraci, a vrlo brzo se očekuje i rješavanje problema sa snabdijevanjem električnom energijom i vodom, te načina zagrijavanja šatora.

Pročitajte...