Podrška organizaciji međunarodne naučne konferencije o Genocidu u Srebrenici

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas u posjetu naučnog savjetnika i jednog od organizatora međunarodne naučne konferencije „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020.: uzroci, namjere i posljedice“ Rasima Muratovića.

Ovom prilikom Muratović je ukratko prezentirao tok, sadržaj i rezultate Konferencije koja je održana u oktobru prošle godine u sarajevskoj Vijećnici, a čiji su organizatori bili Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu i Institut za istoriju Univerziteta u Sarajevu.

„Na konferenciji su učestvovala 72 izlagača iz zemlje i inostranstva, a kao jedan od rezultata Konferencije bit će i izdavanje zbornika radova. S tim u vezi, trenutno se prikupljaju svi radovi, nakon čega će urednici, u skladu sa naučnim standardima, te radove poslati na duplo recenziranje, a promocija Zbornika planirana je za 8. juli ove godine u Srebrenici“, kazao je danas Muratović.

Premijer Hodžić je iskazao podršku organizaciji Konferencije, kao i izdavanju zbornika radova, koji će ostati kao trajni skup naučnih gledišta na Genocid u Srebrenici, te kao naučni dokument doprinijeti očuvanju kolektivnog pamćenja. S tim u vezi, a u potpunosti razumijevajući značaj održavanja ove konferencije, Vlada će podržati, kako izdavanje Zbornika radova, tako i održavanje nove konferencije tokom ove godine, kazao je premijer Hodžić.

Pročitajte...