Podrška rudarima iz Lukavca: Stanite više! Ne možete eksploatisati rudare!

Kolege rudari, vijećnici i načelnik općine Lukvac dali su podršku rudarima FBiH koja se ovih dana bore za poboljšanje materijalnog statusa, ali i za bolju budućnost rudnika. Ono što je iznenadilo okupljene jeste slab odziv građana, s obzirom da je i Lukavac rudarski kraj.

Treći put grupa rudara, okuplja se u Lukavcu u znak podrške komoratima u FBiH. Iznenađeni su slabim odzivom sugrađana, jer u Lukavcu djeluje i PK Šikulje, koji je u sastavu Rudnika uglja „Kreka“.

  • Ovdje je rudar posto, ovdje će rudar i završiti, ali ne mogu naše građane, naše radnike… Trebaju da izađu i da kažu: Stanite više. Ne možete eksploatisati rudare – kaže Zijad Kasumović, Građanska iniciajtiva za podršku rudariman Lukavac.

Rudare su danas podržali predsjedavajući OV Lukavac i načelnik Općine, koji su istaknuli da im je stalo do rješavanja problema rudara, jer žele da se očuvaju radna mjesta. Zastoji u radu rudnika mogu proizvesti posljedice, koji bi mogle dovesti u pitanje budućnost proizvodnje uglja, smatra je Edin Delić, načelnik Lukavca.

  • Mi imamo pritiske koji djeluju u podzemnim prostorijama. Imamo izdvajanja gasova. Imamo po zakonu odredbe, da se nakon zastoja od 10 dana mora izvršiti rekonstrukcija sistema. Ovo može eskalirati u vrlo neželjenom smjeru – dodaje Delić.

Iz Lukavca je upućena poruka o potrebi rješavanja problema rudara, s obzirom da je mnogo Lukavčana odraslo na rudarskom hljebu.

Pročitajte...