Podržan Nacrt Prijedloga Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika TK

Članovi Komsije za borbu protiv korupcije Skupštine TK razmatrali su danas Nacrt Prijedloga Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Prijedlog ovog Zakona izazvao je veliku diskusiju, a zastupnici su se bavili i osnivanjem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, iako to nije planirano Dnevnim redom.

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK iznijeli su brojne nejasnoće i dileme koje se odnose na Nacrt Prijedloga Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, svjesni njegove važnosti za suzbijanje korupcije na TK.

– Radi se o Nacrtu Zakona koji je danas izazvao dobru polemiku. Mislim da su i konstruktivni zaključci koje smo usvojili – ističe Nedžad Hamzić, predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK.

Bilo je i primjedbi oko mogućnosti zloupotrebe pomenutog Zakona a pokrenuto je i pitanje o mogućnosti njegove retroaktivne primjene. Iako nije bilo planirano Dnevnim redom sjednice, članovi Komisije raspravljali su i o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

– Ovaj Zakon donosi mnogo nepoznanica i mislim da će trebati puno truda da bi se prilagodio stvarnom problemu. Imamo nedoumica oko Ureda, kome će odgovarati, kako će biti biran – dodaje Hamzić.

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine TK podržala je Nacrt Prijedloga Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, uz napomenu da će javna rasprava po ovom pitanju trajati 60 dana. Izrazili su stav da je takav Zakon potreban TK.

Pročitajte...