Podsjećanje na početke otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu

Početkom aprila 1992.godine počela je otvorena velikosrpska agresija na sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine. Udarni dio agresorskih snaga u prvim danima agresije bile su paravojne formacije iz Srbije, potpomognute jedinicama tzv. srpske TO, uz punu pomoć i logistiku jedinica tzv. JNA, koje će se ubrzo i same uključiti u izvođenje borbenih dejstava. Među prvima na meti agresora bili su: Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica na pravcu napada uz Drinu, odnosno Brčko, Čelić, Bosanski Šamac, Modriča i druga naselja na pravcu napada  uz Savu.

Na današnji dan 8. aprila 1992. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je donijelo Uredbu o ukidanju dotadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne odbrane i obrazovanju Štaba Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine (TO RBiH). Time je Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine, zajedno sa policijom iz sastava MUP-a RBIH, činila oružane snage države koja je nakon dugo vremena tih dana uspostavljala svoju nezavisnost. Narednog dana donijeta je i Odluka o objedinjavanju svih naoružanih snaga na teritoriji Republike BiH.

U skladu sa tom odlukom štabovi i jedinice Patriotske lige Bosne i Hercegovine stavile na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani RBiH kao oružanoj sili države Bosne i Hercegovine.  Rok za objedinjavanje svih oružanih formacija bio je 15.april 1992. godine, tako da je taj dan kasnije proglašen Danom Armije RBiH, iako je formalno Armija Republike Bosne i Hercegovine proglašena u junu 1992. godine.

U skladu sa odlukama Predsjedništva i drugih organa RBiH, kao odgovor na početak agresije i napade agresorskih snaga na Bijeljinu, Zvornik i druga mjesta u Podrinju, na današnji dan 8. aprila 1992. godine upućene su prve jedinice dobrovoljaca Patriotske lige i policije iz sastava MUP-a RBiH na Kula Grad kod Zvornika.

Danas, 29. godina kasnije prisjećamo se njihovog patriotskog čina i odajemo im priznanje za njihov herojski otpor mnogostruko nadmoćnijem agresoru. Takođe iskazujemo pijetet prema prvim žrtvama agresije, kao i svim kasnijim žrtvama agresije na našu domovinu.

Sve probosanske patriotske snage pozivamo da nastavimo političku borbu za državu Bosnu i Hercegovinu, i da se odupremo svim oblicima ugrožavanja njene državnosti.

 

Pročitajte...