Pogoršanje vremena u regiji: Minusi i snijeg samo na planinama, najviše ga i dalje na Bjelašnici

– I dalje se ne bilježe sniježne padavine, a umjesto njih u većini regiona pada kiša umjerenog do jakog intenziteta u određenim područjima. Istovremeno temperature u većini regiona su u plusu, a minusi su zabilježeni tek ponegdje na planinama

SARAJEVO (AA) – Iako je došlo do pogoršanja vremena na Balkanu i dalje se ne bilježe sniježne padavine, a u mjesto njih u većini regiona pada kiša umjerenog do jakog intenziteta u određenim područjima. Istovremeno temperature u većini regiona su u plusu, a minusi su zabilježeni tek ponegdje na planinama, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijeli region je većinom i dalje bez sniježnog pokrivača, a u manjim količinama je registrovan tek na planinama. Tako je najviše snijega u regionu na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini gdje je izmjereno 79 centimetara, sa temperaturom od minus tri stepena Celzijusa.

Na Zavižanu u Hrvatskoj ima 77 centimetara snijega, a temperatura je također, minus tri stepena Celzijusa.

Snijega ima i na Žabljaku u Crnoj Gori i to 40 centimetara, gdje je registrovana temperatura od nula stepeni Celzijusa.

Bez snijega je i većina Srbije. Ima ga tek na Kopaoniku i to 34 centimetra, gdje je izmjerena temperatura od minus tri stepena, a sniježnog pokrivača ima i na Staroj planini – Babin zub 32 centimetra, te RC Kukavica – Vlajna 15 centimetara.

Kada je u pitanju Zlatibor on je bez sniježnog pokrivača sa temperaturom u plusu dva stepena Celzijusa.

Minusi u Srbiji zabilježeni su jedino na Crnom vrhu gdje je bilo minus jedan stepen Celzijusa, dok je u banatskim karlovcima i Sjenici bilo nula, Zrenjaninu jedan, dok je u Novom sadu bilo četiri, a Beogradu pet stepeni Celzijusa.

Osim na Bjelašnici minusa u Bosni i Hercegovini nema, a najbliži tome bili su Bihać i Han-Pijesak gdje je nula stepeni Celzijusa, te Livno sa jedan stepen, dok je u Sarajevu bilo šest stepeni Celzijusa.

U Hrvatskoj je Gospić bio sa minus dva stepena, u Zagrebu je šest stepeni u plusu, dok je najtoplije u Dalmaciji pa je tako u makarskoj i Splitu izmjereno po devet, a Dubrovniku 10 stepeni Celzijusa.

Minusa nema u Crnoj Gori, a nešto hladnije je na sjeveru, pa je tako u Pljevljima bilo četiri, a na Cetinju sedam stepeni, dok je u Podgorici registrovano 10 stepeni Celzijusa.

Istovremeno najtopliji dio regiona je primorje pa je tako u Herceg Novom i Baru zabilježeno ugodnih po 11 stepeni celzijusa.

Pročitajte...