Pokrenuta Inicijativa za usvajanje novog Zakona o javim nabavkama – na potezu parlamentarci!

Jednim od najlošijih  zakona u BiH domaći i strani eksperti smatraju aktuelni Zakon o javnim nabavkama. Otvorene su prilike za mnoge manipulacije, nisu ispoštovani principi nediskriminacije i transparantnosti, a bez njegovog usklađivanja s Evropskom direktivom iz ove oblasti nema ni ulaska u EU. Sve su ovo razlozi zbog kojih je Klub Demokratska fronta – Socijaldemokrate u državnom Parlamentu uputio Inicijatvu za usvajanje već spremnog novog Zakona o javnim nabavkama . Osim što naše zakonodavstvo treba uskladiti sa zakonima u EU, nas su na izradu prijedloga ovog Zakona motivisale i sve manipulacije koje su se prilikom javnih nabavku posljednjih mjeseci desile u našoj zemlji, kazao je Zlatan Begić, pokretač Inicijative.

Prijedlog  Kluba DF – SD postojeći Zakon o javnim nabavkama mijenja u skoro 50%, smanjit će se mogućnosti za malverzacije prilikom same objave javnog poziva te će se pokušati riješiti problem tzv. „profesionalnih žalitelja“ zbog kojih se tenderi oduglovače po nekoliko godina. “Oni se profesionalno žale, plate taksu na žalbu od 1%, a zatim ucjenjuju onog tko je dobio tander, žele se okoristiti kako bi zauzvarat povukli svoju žalbu”, pojašnjava Enver Bijedić, pokretač Inicijative .

Taksa za žalbu na tender po ovom  Prijedlogu Zakona o javnim nabavkama bila bi 10% vrijednosti tendera. Za tender vrijednosti 1 milion žalitelj bi trebao platiti 100 000 KM takse . Ukoliko se njegova žalba ocijeni neosnovanom novac ostaje državi. Sudbina Prijedloga Zakona o javnim nabavkama je sada u rukama parlamentarca.

U prijedlogu Zakona izmijenjen je i dio  koji se odnosi na izuzeća od procedura javnih nabavki, koji je u prethodnom zakonu nudio prostor za niz zloupotreba i manipulacija, te način izbora u Kancelariju za razmatranje žalbi čiji je sastav bio etnički postavljen, a po novom prijedlogu se imenuju po osnovu  stručnosti.

Pročitajte...