Policija TK zaplijenila više od 5 kilograma droge, uhapšena jedna osoba

Oko pet kilograma droge, upakovane u više vrećica oblijepljenih selotejpom, dva pištolja, nešto municije, dvije kese s nepoznatim sadržajem, te više boca s tekućinom za koju se pretpostavlja da se koristi prilikom proizvodnje narkotika, zaplijenili su tokom jučerašnje akcije u okolini Srebrenika pripadnici MUP-a TK – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Akciju su po naredbi Općinskog suda Srebrenik proveli pripadnici Odjeljenja za borbu protiv opojnih droga MUP-a TK, u saradnji s policajcima iz Gračanice, Gradačca i Srebrenika. Oni su izvršili pretres automobila marke “toyota avensis“, koji koristi S. S. iz Tuzle, pronašli su veću količinu droge i drugih nedozvoljenih sredstava i tom prilikom je inkriminirana osoba uhapšena.

Direktor Uprave policije TK Dževad Korman rekao je da je ovo nastavak uspješne borbe protiv proizvođača i dilera opojnih droga, a u prošloj godini evidentirano je više od 350 krivičnih djela iz ove oblasti.

– U automobilu je pronađeno je 25 komada tableta koje podsjećaju na ekstazi. U posebnom spremniku pronađeno je pet pakovanja u kojima se prema prvim rezultatima ekspertize nalazi opojna droga speed u količini od pet kilograma. Također, pronađeno je i jedno pakovanje u kojem se nalazi veća količina opojne droge ekstazi, dvije pvc kese s nepoznatom praškastom materijom, četiri boce s nepoznatom tekućinom, jedna pvc boca s nepoznatom tekućinom i dva kanistera s nepoznatom tekućinom, ali na osnovu naših saznanja navedena tekućina se koristi kao dodatak u smjesi za miješanje i pravljenje narkotičkih sredstava – izjavio je Siniša Vareškić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga MUP-a TK.

Vlasnik automobila i zaplijenjene robe S. S. nakon kriminalističke obrade tokom dana bit će predat Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli na dalje postupanje. Vareškić je rekao da se radi o osobi koja je otprije poznata policiji po imovinskim deliktima, držanju oružja, te distribuciji narkotičkih sredstava, zbog čega izdržava višegodišnje zatvorske kazne.

Direktor policije Korman rekao je da su u prošloj godini u svim aktivnostima policije ostvareni bolji rezultati nego 2017. godine.

– Moram ovom prilikom istaći da su posebno dobri rezultati ostvareni u oblasti saobraćaja, gdje smo u prošloj goidni imali smanjenje broja smrtnih slučajeva za 15 osoba, a to je velika stvar – naglasio je Korman.