Položen kamen temeljac Roditeljske kuće u Tuzli

Kamen temeljac Roditeljske kuće u Tuzli postavljen je danas u krugu Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka ističu da je došlo vrijeme da se mir i ljubav pruži djeci i porodicama koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju. Najveću zahvalnost, navode, duguju narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju, uz podršku i preporuku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću.

Vanja Smajić majka je 11-ogodišnjeg dječaka Dine Smajića. Dini je prošle godine dijagnistifikovana maligna bolest. Od tog dana počinje borba koja traje i dan danas. Roditeljska kuća za majke koje dijele Vanjinu sudbinu, značit će mnogo.

Posebne emocije, obilježile su ceremoniju polaganja kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, druge te vrste na području Federacije.  U planu je da na 400 kvadrata stambenog prostora u svakom momentu 5 porodica sa područja TK, Brčko distrikta BiH i određenih dijelova entiteta RS-a boravi u kući nade, podrške i borbe.

Najveću zahvalnost, kako ističu, duguju narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju, uz podršku i preporuku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću. Naša je sveta obaveza da slavimo život. Izgradnjom ovog objekta svrstavamo se među one koji svakodnevno doprinose  da životi mladih heroja traju duže, ističe premijer TK Kadrija Hodžić.

Jedna od 4 osnovne vrste vakufa jesu socijalni odnosno humanitarni vakufi, ističu iz Islamske zajednice BiH. Ovim projektom namjera je približiti djecu i roditelje kako bi izlazeći iz bolničkog ambijenta, barem djelimično osjetili toplinu svog doma, ističu iz Kliničkog centra.

Na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla trenutno je u procesu liječenja 11. djece. Postotak izliječenja ovisan je od vrste bolesti. U Tuzlanskom kantonu godišnje ima između 12 i 15 novodijagnostikovane djece. Bitno je istaći da u vrijeme pandemije nije prekinuto pružanje pomoći, te da, nijedan mališan nije bio bez terapije.

Pročitajte...