Pomaci u pronalaženju lijeka za COVID – 19

“Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontroliranih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje”, rekao je Collins. Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti COVID-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da reducira šansu smrtnog ishoda.
“U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanjne krvi popratni problem koronavirusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti”, rekao je Collins.
Također, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli COVID-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.
“Ja sam optimista. Bez da mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca, u smislu efektivnog liječenja”, kaže Collins.
On je optimističan i kada je u pitanju vakcina jer smatra da će prve vakcine biti dostupne već krajem godine.
“Oko 27. jula počet ćemo sa testiranjem nad 30.000 dobrovoljaca”, rekao je Collins, dodavši da za takav potez postoji temelj dobrih preliminarnih rezultata.
Ako ovo testiranje bude pozitivno, deseci miliona vakcina bit će spremno za korištenje do kraja 2020. godine

Pročitajte...