Poreski obveznici u BiH mogu elektronski komunicirati sa UIO

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je pustila u funkciju novi portal E-Porezi, putem kojeg će poreski obveznici moći elektronski komunicirati sa nadležnim u UIO.

Koristeći elektronske usluge UIO, obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima, prije svega onim koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, te podacima sa poreske kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene poreske prijave, poreske uplate i slično.

Svi poreski obveznici koji su se registrovali u nadležnom regionalnom centru UIO za korištenje elektronskih usluga, danas su putem elektronske pošte dobili pretpristupne parametre za prvi ulazak na novi elektronski portal E-Porezi.

Portal je dostupan za poreske obveznike na adresi VIDEO na koju se može pristupiti putem nekog od web pretraživača (Internet Explorer, Google Chrome ili Mozilla Firefox).

Nakon prvog ulaska na portal sa pretpristupnim parametrima, svi korisnici prvo moraju promijeniti lozinku sa kojom će svaki sljedeći put ulaziti na portal. Opcija za izmjenu lozinke nalazi se u meniju ‘upravljanje pristupom portalu’, navodi se u saopćenju UIO.

Registrovani korisnici elektronskih usluga UIO potom mogu podnostiti prijave za PDV i akcizu elektronskim putem u zakonski predviđenim rokovima.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...