Porodica Mujanović iz Podgorja svakodnevno čeka bolje sutra

U mjestu Podgorje u Banovićima porodica Mujanović svaki dan vodi grčevitu borbu za život. Zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti raditi i zarađivati. Slabog su finansijskog stanja, a nemaju osnovnih sredstava potrebnih za život. Naše ekipa posjetila je danas ovu porodicu, a kako oni žive i preživljavaju pogledajte u video prilogu.

Autor:Dino Dropić

“Ja sam preživjeli svjedok na Snagovu,  gdje je 36 osoba  izginulo”, rekla je Zlatija Mujanović.

Četrdesetšestogodišnju Zlatiju Mujanović život nije mazio. 1992. godine protjerana je iz Snagova. Sa 16 godina preživjela je streljanje u ovom mjestu, a nakon toga je izbjegla u Banoviće. Cijeli je rat provela radeći u vojnoj bolnici. Danas jedva preživljava. Osim supruga i djeteta, nema više nikog. Majka i sestra su joj poginule u ratu. Porodica ne prima socijalnu pomoć, a komšije se na njih i ne osvrću.

“ Nikakvu pomoć nemamo ni od koga. Ako ko šta donese to je. Nit se može otići šta zaradit i ova sada korona, a boli me i  kičma  i noga. Imam dijete 10 godina valja njega školovati od čega ne znam .Bila sam čitav rat u vojsci, sad i udala se imam i djecu, živi se na slamku. Nikakva primanja nemam”, istakla je Zlatija Mujanović.

Zbog zdravstvenih poteškoća Zlatija i njen suprug nisu u mogućnosti da rade i zarađuju. Imaju desetogodišnjeg dječaka, koji je odličan učenik. Zlatija nam kaže da ova porodica nema prevelikih želja, nego samo život u kojem ne moraju razmišljati da li će danas i sutra imati šta jesti.

 “Najviše bih željela da imam makar neko primanje svaki mjesec, da insan ima da se nečem nada, a ovako ja nemam ništa. Da moje dijete ima ono osnovno. Da mogu ga u školu poslat i da mu dam da kupi sebi užinu, da ne gleda u drugu djecu e to mi je jedini cilj u životu, da on ima a meni kako bude, meni je bitno da on ima”, naglasila je Mujanović.

Zlatija ističe kako nije nezadovoljna životom. Zahvalna je Bogu što je unatoč teškoj životnoj priči i dalje živa. Nastoji ostati jaka kako bi svog sina školovala i omogućila mu da u životu ostvari sebi ono što ona nije mogla, a to je život dostojan čovjeka. Svi koji žele pomoći ovim ljudima, mogu ih potražiti putem broja telefiona 062 907 809 – Zlatija Mujanović.

Pročitajte...