Posjeta vojnom muzeju 2. pješadijskog puka OSBiH

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice Dana Armije Bosne i Hercegovine, upriličio je danas posjetu vojnom muzeju Armije Bosne i Hercegovine koji se nalazi u Dubravama. Ovim historijskim blagom, koji prikazuje put formiranja Armije, upravlja 2. Pješadijsko (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zakonom o odbrani BiH iz 2005. godine predviđeno je formiranje pješadijskih pukova koji su odgovorni za vojno naslijeđe i identitet jedinica i naroda iz kojih potiču. Tako je, 2006. godine formiran “2. pješadijski (rendžerski) puk OS BIH” kojem je primarna misija da u saradnji sa boračkim organizacijama koje su proizašle iz Armije Republike BIH baštini tradiciju Armije Republike BiH. Vojni muzej na Dubravama raspolaže sa bogatom kolekcijom, naoružanja, zastava, fotografija i dokumentacione građe. Bivšim borcima posjeta ovom Muzeju budi sjećanja.

– Muzejske postavke su postavljene tako da nam pokazuju onaj dio 1992. godine kada smo bili bez naoružanja i kada smo goloruki dočekali neprijatelja – napominje Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Namjera 2. pješadijskog puka OS BIH je da se Muzej u Dubravama otvori za javnost. S tim u vezi planiraju preuređenje Muzejskih prostorija, kako bi bi posjetitelji mogli dobiti što bolji uvid u put formiranja Armije Bosne i Hercegovine, oružje sa kojim su vojnici branili Republiku Bosnu i Hercegovinu.

– Prostorne i druge sadržaje ovdje treba upotpuniti. Ovo treba pretvoriti u jedan veći muzej. Treba uraditi jedno spomen-obilježje i treba biti obaveza svih nas i svih lokalnih zajednica da kroz projekte podržimo ovaj Muzej i da doprinesemo u finansijskom dijelu – naglašava Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK .

Armija Republike Bosne i Hercegovine zvanično je formirana 15. Aprila 1992. ogdine, od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i svih drugih patriotskih snaga, s ciljem očuvanja i zaštite Bosne i Hercegovine i cjelokupnosti njene teritorije kao suverene i nezavisne i slobodne države svih njenih građana.

Pročitajte...