Poslanici Predstavničkog doma PSBiH danas o SDP-ovim izmjenama Izbornog zakona

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi se na sjednici koja je zakazana za danas, 20. februara, izjasniti o izmjenama Izbornog zakona koje predlaže Socijaldemokratska partija (SDP) po hitnom postupku.

Ove izmjene predviđaju da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10 posto koliko neki kandidat treba imati od ukupno osvojenih broja glasova neke stranke da bi ušao u zakonodavno tijelo.

Tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona unutar Interresorne radne grupe PSBiH zaključeno je da taj prag treba biti povećan sa 10 na 20 posto, ali SDP smatra da prag od 10 posto predstavlja najbolji balans između volje stranke koja formira kandidatsku listu za izbore i volje građana.

Poslanici bi se sutra trebali izjasniti i o utvrđivanju novog roka za dostavlјanje komisijskog izvještaja o izmjenama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, a kojima bi se, tvrde, osigurao transparentniji način izbornog procesa.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović predložio je razmatranje dopuna Krivičnog zakona po hitnom zakonodavnom postupku kojom bi se regulirala krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Bit će razmatrane izmjene zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama, o komunikacijama, o državnoj službi te o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, ali i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture.

Također, poslanici bi se trebali izjasniti o revizorskim izvještajima za deset institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, a sutrašnjoj sjednici trebali bi prisustvovati i rukovodioci tih institucija jer je to bio zajednički zaključak s prošle sjednice Doma.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu BiH, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Pročitajte...