Poslanici PSBiH danas o poljoprivredi, Pelješkom mostu i migracijama

Prva sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon ljetne pauze zakazana je za danas, 7. septembra, a poslanici bi trebali razmatrati Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za prošlu godinu.

U Izvještaju je navedeno da, u cjelini gledano, sektorski pokazatelji poljoprivrede tokom 2016. ne bilježe značajne promjene u odnosu na prethodne godine.

Učešće zaposlenih u poljoprivredi u ukupnom broju zaposlenih smanjeno je za oko dva posto, dok je učešće BDV-a, ostvareno u sektoru poljoprivrede, u ukupnom BDP-u na nešto nižem nivou u odnosu na 2014. s obzirom na to da je iznosio 7,6 posto.

Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2016. zabilježila je rast izvoza (14,3), rast uvoza (2,04) i pad vanjskotrgovinskog deficita (1,79 posto).

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH u drugom čitanju koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na za sada predloženom dnevnom redu je i nekoliko zakonskih rješenja, ali s obzirom  na to da je Ustavnopravna komisija zatražila od Kolegija Doma, koji zasjeda danas uoči sjednice, produženi rok od 30 dana za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru te izmjene Zakona o državnoj službi u bh. institucijama, očekivati je da oni na sjednici neće biti razmatrani.

Također, Ustavnopravna komisija nije dala mišljenje ni na izmjene Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima te izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju sprečavanje i kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv  stanovništva.

Izmjene tih zakona predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović, ali Komisija ni na jednoj od dvije prethodne sjednice nije ih razmatrala jer na sjednicama nije bilo kvoruma za rad.

Novi nastavak sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma zakazan je za danas kada će se znati da li će ovi zakoni biti na sjednici Doma, a ista komisija trebala bi dati stav i na Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Pred poslanicima je Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja te Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...