Posljednje pripreme za početak 24. Sarajevo Film Festivala

Pet dana do početka 24. Sarajevo Film Festivala u toku su posljednje pripreme – ispred Narodnog pozorišta postavljen je Festivalski trg, a postavljene su i zastavice sa znakom Sarajevo Film Festivala u Telemach Festivalskoj ulici.

Sarajevo Film Festival počinje u petak, 10. augusta filmom HLADNI RAT / COLD WAR Pawela Pawlikowskog, koji će simultano biti prikazan u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Publici će film u Ljetnom kinu Raiffeisen predstaviti oskarovac Pawlikowski, koji je za ovaj film osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu.

Još od samog početka puštanja u prodaju ulaznica za filmove ovogodišnjeg Festivala, vlada veliki interes publike. Tradicionalno je najveće zanimanje za noć otvaranja i zatvaranja, filmove iz Open Air programa, filmove takmičarskih sekcija, kao i druge programe Festivala.

Ukupno će biti prikazano 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 52 filma zabilježit će svjetske premijere, a 23 međunarodne.

Kupovina ulaznica možet se izvršiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala te dolaskom u Glavni Box Office u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren svakim danom od 10.00 do 19.00 sati, a u vrijeme održavanja Festivala od 9.00 do 22.00 sata – saopćili su organizatori.

Deset filmova u Takmičarskom programu igranog filma SFF-a

U takmičarskom programu igranog filma 24. Sarajevo Film Festivala deset je filmova, od čega će četiri imati svjetsku premijeru, jedan međunarodnu, a pet filmova u Sarajevu će imati regionalne premijere.

Svjetske premijere imat će filmovi “Jedan i po princ” iz Rumunije, u režiji Ane Lungu, turski film “Kradljivci golubova” u režiji Osmana Naila Doğana, koprodukcija Rumunije i Poljske “Ljubav 1. Pas” u režiji Florina Șerbana i “Sam samcat” u režiji Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu imat će film Antonija Nuića “Mali”, u produkciji Hrvatske.

Regionalne premijere zabilježit će filmovi “Aga” u režiji Milka Lazarova, koprodukcija Bugarske, Njemačke i Francuske, “Horizont” u režiji Tinatina Kajrishvilija, koprodukcija Gruzije i Švedske, mađarski film “Jedan dan” (režija Zsófia Szilágyi), “Limunada” – koprodukcija Rumunije, Kanade, Njemačke i Švedske, u režiji Ione Uricaru, i “Teret” (Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar) u režiji Ognjena Glavonića.

U žiriju Takmičarskog programa – igrani film su Asghar Farhadi (predsjednik), Judita Franković Brdar, Mike Goodridge, Brigitte Lacombe i Ana Urushadze, saopćeno je iz SFF-a.

Pročitajte...