Potpisan sporazum o partnerstvu za promociju i provođenje medijacije (VIDEO)

Gospodarska komora Federacije BiH i Udruženje medijatora Bosne i Hercegovine potpisali su u srijedu sporazum o partnerstvu za promociju i provođenje medijacije s ciljem olakšavanja rješavanja sporova među strankama kako bi izvan suda došli do zajedničkog interesa.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako postoje sporovI koji se mogu jednostavno riješiti i bez sudova.

– Upravo to je uloga medijatora, da pomognu kako bi se strane u postupku dogovorile na miran način, prije nego sav postupak ode na sud. Na taj način gospodarstvenici će također uštedjeti svoje vrijeme, ali i novac – kazao je Šantić.

Medijator Milan Vukoja kazao je kako sporazum koji je zaključen pred medijacijom ima snagu izvršne isprave.

– Da stranke ne bi morale rješavati postupke na sudu koji su skupi i neekonomični, za 15 minuta mogu završiti sve ono što se po sudovima nekada rješava godinama i taj sporazum zaključen pred medijacijom ima snagu ovršnog naslova, odnosno izvršne isprave. To je najveći uspjeh prava na ovom području, a time se također rasterećuju i sudovi te kompletno pravosuđe u državi – kazao je Vukoja.

Po njegovim riječima, o medijaciji se u Bosni i Hercegovini još uvijek malo zna.

– Taj projekt započet je i provodi se u razvijenim državama svijeta, a mi smo danas ovdje da sinergiju s Gospodarskom komorom FBiH pokušamo upotrijebiti u smjeru razvijanja medijacije kao instituta koji će uvelike deblokirati zaleđena novčana sredstva i na taj način pomoći gospodarstvu u Federaciji, a time i u cijeloj državi Bosni i Hercegovini – kazao je Vukoja.

Pročitajte...