Potpisan sporazum o saradnji odbojkaških saveza Hrvatske, Crne Gore i BiH

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Sporazum o saradnji Hrvatskog odbojkaškog saveza, Odbojkaškog saveza Crne Gore i Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine potpisan je danas u Sarajevu. Sporazum su potpisali predsjednici saveza, Ante Baković, Cvetko Pajković i Alija Fatić.

Na osnovu sporazuma, savezi će aplicirati za sredstva IPA fondova, sa namjerom da realizuju Projekt prekogranične saradnje i pomirenja. Kroz implementaciju projekta savezi će vršiti odbojkašku edukaciju djece, trenera i sudija.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić ističe da je sporazum izuzetno značajan za sve potpisnike, a nada se da će rezultati saradnje biti vidjljivi.
– Radi se o edukaciji djece i masovnom uključivanju u ovaj sport, a isto tako želimo da edukujemo trenere i sudije. Potpisivanje sporazuma je preduslov za kandidaturu za projekte IPA fondova. Odbojkaški savez BiH neće ništa samostalno raditi, tri saveza se udružuju u projektu i svi sadržaji koje ćemo realizovati na prostorima Hrvatske, Crne Gore i BiH biće zajednički – objasnio je Fatić.

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković je istaknuo da je hrvatski savez uvijek spreman za saradnju s prijateljskim federacijama, te da se nada da će saradnja biti ”uspješna i plodonosna”.
– Kao država članica Evropske unije spremni smo u svakom pogledu preuzeti inicijativu za bilo koji projekt koji može donijeti dobro u sve tri federacije. Spremni smo i za otvaranje saradnje sa ostalim federacijama u regionu i granice nas ne interesuju kada je sport u pitanju. Nas zanima interes mladih, edukacija djece i trenera i razmjena iskustava, kao i drugi oblici prekogranične saradnje – rekao je Baković.

Projektom će biti obuhvaćeni zajednički trenažni procesi, seminari i radionice, te periodična testiranja djece. Također je planirano da mladi sportisti tri puta godišnje učestvuju na turnirima mladih reprezentacija gradova i u radu u kampovima pod nadzorom stručnjaka sa licencom Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB).

Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković ističe da odbojka u regionu zaslužuje ovakve incijative, te da su regionalni savezi dužni da stvore što bolje uslove.
– Radostan sam što smo u prilici da se povežemo i da dijelimo iste odbojkaške terene. Naravno, sve u cilju da ovaj sport bude što prisutniji. Odbojka, svi mladi ali i budući odbojkaši i odbojkašice ovo zaslužuju, a savezi su u obavezi da im stvore što bolje uslove za bavljenje ovim sportom, te za učenje, edukaciju i razvoj. Nadam se da će ovo unaprijediti saradnju tri saveza – rekao je Pajković.

Predstavnici saveza očekuju da će u aprilu ove godine biti raspisani konkursi za projekte IPA fondova.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno