Potpisan ugovor: Počinje rekonstrukcija Sportskog centra “Mejdan” Tuzla

U Sporstko kulturno privrednom centru Mejdan u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora između predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) i izvođača radova na rekonstrukciji i sanaciji Mejdana. Radi se o sanaciji šteta koje su nastale tokom poplava prošle godine. Vrijednost prve faze investicije iznosi 560.000 maraka. Prema potpisanom ugovoru rok za završetak radova je 120 dana.

Nakon završetka projektne dokumentacije potpisan je ugovor između predstavnika UNDP u BiH i izvođača radova za prvu fazu rekonstrukcije Sportskog centra “Mejdan” u Tuzli, koja se odnosi na sanaciju velike dvorane, ali i poboljšanje odvodnje oko samog objekta. Radi se o sanaciji šteta koje su nastale tokom poplava prošle godine, a koje su u velikoj mjeri devastirale ovaj sportski objekat, zbog čega velika sala već duže vrijeme nije u funkciji. Prema potpisanom ugovoru rok za završetak radova je 120 dana.

– Prva faza se sastoji od dva lota. To su radovi oko objekta Mejdana na odvodnji oborinskih voda sa magistrale i oko Mejdana, i radovi unutar velike dvorane na hidroizolaciji, novom kabliranju, razvodu elektroinstalacija ispod parketa, ugradnja novog parketa i sanacija štete na teleskopskim tribinama. Najvećim dijelom će biti zamjena i ugradnja novih točkića za pokretanje odnosno uvlačenje/izvlačenje teleskopskih tribina, kazao nam je Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdan.

Ukupna vrijednost radova u okviru prve faze iznosi oko 560 hiljada KM, za šta su sredstva obezbijedili Grad Tuzla, Sportsko kulturni privredni centar Mejdan, UNDP i Vlada TK. Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je da se dugo radilo na izradi projekta, ne samo zbog kompleksnosti samog objekta, nego i činjenice da su projektom obuhvaćene dvije faze. U okviru druge faze predviđene su aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti objekta Mejdana.

– To su isto veliki zahvati koji mogu da obezbijede velike uštede, i da Mejdan bude, odnosno njegovo održavanje bude samoodrživo. Napravljen je početkom osamdesetih i svakako je i bilo vrijeme za jednu veliku rekonstrukciju, naglasio je gradonačelnik Imamović.

Zbog devastirane velike dvorane brojni klubovi nisu bili u mogućnosti izvoditi trenažni proces. Isto tako nije bilo moguće održavanje kulturnih, sportskih i privrednih manifestacija. Kako bi uslovi bili što bolji, predviđena je i treća faza radova.

– Razgovarali smo o trećoj fazi. Treća faza bi bila sanacija štete, odnosno dijela objekta gdje je smještena kuglana. Mi sa nestrpljenjem očekujemo početrak same rekonstrukcije koja je u velikoj dvorani već i počela, naglasio je direktor Elezović.

Pod motom „Mejdan za buduće generacije“ započela je borba da se tuzlanski hram sporta, kulture i privrede obnovi nakon poplava iz jula 2020. godine. Prvi korak u tom nastojanju je već učinjen. Mejdan će uskoro otvoriti svoja vrata za nove generacije, nove sportaše koji će svoje karijere početi upravo u ovoj dvorani.

(RTVTK)