Potpisan Ugovor za vanjsko uređenje Centra za autizam u Tuzli

U Ministarstvu za rad, socijalnu politku i povratak TK danas je potpisan Ugovor za vanjsko uređenje Centra za autizam. Projekat je vrijedan 76 hiljada KM, a rok za završetak radova je 45 dana.

Izgradnja centra za autizam u Tuzli je u završnoj fazi gradnje, a otvaranje već godinama željno čekaju roditelji djece s autizmom. U rekonstrukciju i adaptaciju ovog objekta do sada je uloženo oko milion KM. Uporedo se radi i na donošenju Zakona o osnivanju JU Centar za autizam Tuzla, odnosno osnivanju javne ustanove koja će u ovom objektu ponuditi usluge djeci i osobama sa autizmom.

– Danas smo imali svečano potpisivanje ugovora, nakon provedene procedure odabira najboljeg izvođača, a vezano za izvođenje vanjskih radova na Centru za autizam u Tuzli – naglašava Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politku i povratak TK.

Dugogodišnji problemi s gradnjom centra roditelje nisu obeshrabrili da istraju u borbi da dobiju objekat koji bi olakšao život njihovoj djeci, ali i njima. Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece i osoba s autizmom TK ističe da će opremanje centra koštat će oko 200.000 KM.

– Punih 20 godina ovo se Udruženje bori za prava djece i osoba sa autizmom. Sretan zbog činjenice da danas potpisujemo historijski Ugovor – napominje Sadiković.

Centar za autizam u Tuzli prva je specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s autizmom u BiH. 24-satni boravak predviđen je za osobe koje su bez roditeljskog staranja i koji žive na prostoru naše zemlje. Završetkom gradnje centra djeca će ovdje imati sve uslove za boravak, medicinsku njegu i obrazovanje prilagođeno njihovim potrebama i mogućnostima.

Pročitajte...