Povećan broj vakcinisanih u Općini Teočak

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona eidemiološka situacija u je složena. Broj zaraženih, hospitalizovanih ri preminulih zbog posljedica korone raste. Iako je proces imunizacije znatno bolji u odnosu na početak jeseni još uvijek nije dostigla očekivani nivo. U općinama i gradovima Tuzlanskog kantona zdravstveni radnici svaku priliku koriste da građane podsjete na jedinu vrstu prevencije kao i novi soj korone koji se očekuje i u našoj zemlji. I u Domu zdravlja Teočak bilježe rast vakcinisanog stanovništva. Ipak smatraju da bi on trebao biti mnogo veći kako bi lakše prebrodili četvrti val pandemije. Iako se bilježi blagi pad zaraženih u Domu zdravlja Teočak kažu da je epidemiološka situacija u ovoj općini vrlo složena. Prema posljednjim podacima dvadeset šest osoba je kovid pozitivno.

“Na žalost imamo nekoliko težih kliničkih slika. Imamo osobe koje su hospitalizovane kao i lakše slučajeve koje mi liječimo u kovid bolnici u Teočaku”, kazao je dr. Hajrudin Haračić, direktor Doma zdravlja Teočak.

Dr. Haračić navodi da je zainteresovanost građana za vakcinaciju izuzetno dobra. Smatra da je jedan od razloga zbog kojeg je povećan broj vakcinisanih pojava delta soja, odnosno četvrtog vala pandemije.

“Treba imati u vidu da je Općine Teočak jedna mala općina sa malim brojem stanovnika, oko šest hiljada. Mi smo oko pedeset posto osoba preko pedeset godina vakcinisali. Ukupno tri hiljade građana je primilo prvu dozu vakcine. Druga i treća su u toku”, navodi dr. Haračić.

Veliku bojazan donijela je i pojava omikron virusa, kaže dr. Haračić. Poziva građane koji to do sada nisu učinili da počnu sa imunizacijom i lakše prebrode moguću zarazu.

“Zato što smo primijetili da osobe koje su primile bar jednu ili dvije, a pogotovu “buster” dozu vakcine, ako se zaraze prolaze sa daleko boljom kliničkom slikom, čak iako imaju komorbiditete. Znači obavezna vakcinacija bilo kojom vakcinom. Ne treba birati vakcinu. Mi smo imali problem tokom ljeta kada su pacijenti imali afinitet prema određenoj vrsti vakcine. To je Pfizer vakcina. Međutim,  ljudi su puno toga izgubili ćekajući tu vakcinu, a imali smo na raspolaganju Sinofarm i Astrazenecu, a nisu se vakcinisali. Sve nas je to koštalo”, pojašnjava dr. Haračić.

Tokom skoro dvije godine pandemije stečena su velika iskustva u borbi protiv korone. Sve do dolaska vakcine bio je period velikog iskušenja kako za pacijente tako i za zdravstvene radnike, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Smatraju da, iako smo u odnosu na susjedne države kasnije krenuli sa imunizacijom bržim intenzitetom vakcinisanja možemo smanjit “crnu statistiku” koju na žalost bilježimo u posljednje vrijeme. Pozivaju građane da ne slušaju negativne komentare o vakcinama, da se ne liječe sami, da se sa prvim simptomima jave ljekaru i da shvate da je vakcinacija jedina prevencija protiv zaraze.

Pročitajte...